Esteu aquí: Inici NOTÍCIES Consells i informació per prevenir els efectes de la calor i el sol a les piscines de Cappont

Consells i informació per prevenir els efectes de la calor i el sol a les piscines de Cappont

La Paeria ha donat suport a la iniciativa del professionals del CAP de Cappont, que amb l’Agència de Salut Pública, han apropat la consulta a les piscines per informar els usuaris de les instal·lacions municipals.

09-08-2017

L’alcalde accidental, Xavier Rodamilans, ha participat aquest dimarts en la iniciativa impulsada pels professionals i tècnics de l'Agència de Salut Pública de Catalunya a Lleida (ASPCAT) i del CAP Cappont, que han anat a les piscines municipals del barri de Cappont per donar consells en cas de cop de calor i sobre la prevenció dels efectes del sol i de les onades de calor. Els professionals sanitaris, amb vestit de bany d’època, han atès desenes d’usuaris de les instal·lacions municipals en el marc d’aquesta activitat de salut comunitària organitzada per l’ASPCAT i el CAP Cappont, gestionat per l'Institut Català de la Salut (ICS), i que ha comptat amb el suport de l'Ajuntament de Lleida. Rodamilans ha remarcat la importància de dur a terme activitats com la d’avui i ha recordat que “la Paeria sempre estarà al costat dels professionals de l’atenció primària, en aquest cas, del CAP de Cappont, ja que ells són la primera línia d’atenció a l’usuari i els que treballen en la salut comunitària”. I ha subratllat el treball i els recursos que es dediquen pel benestar de la comunitat.

La coordinadora de Promoció i Salut Comunitària a Lleida i Alt Pirineu i Aran de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Teresa Hernández, ha destacat que la idea de l’activitat va sorgir dels mateixos professionals del CAP de Cappont i que “l’objectiu és minimitzar els efectes negatius de les onades de calor sobre la salut de la població informant-los d’una manera planera i divertida”. Des de fa anys, s'han descrit els efectes negatius de les variacions tèrmiques sobre la salut. La calor excessiva i sostinguda comporta un augment de la mortalitat i la morbiditat, especialment en els grups més vulnerables. Hernández ha detallat que avui, entre els usuaris de les piscines, s’ha incidit en què cal una especial atenció a la gent gran, els nadons, persones amb patologies cròniques, les que prenen medicació o les que viuen en condicions socials precàries. També s’han adreçat als nens i joves per conscienciar-los en les bones pràctiques en aquest àmbit durant els mesos d’estiu.

Els infermers Aránzazu Nieto i Jordi Martínez han explicat que el projecte va sorgir en notar un augment de visites al CAP amb erupcions solars i altres efectes de la calor i en detectar una falta de conscienciació sobre la protecció solar. I han afegit que “també volem que la població conegui més els professionals de la infermeria, que ens vegin com una part activa de la seva salut, que poden acudir a nosaltres no només per curar, sinó també per prevenir”.

Els professionals sanitaris han posat èmfasi en la conscienciació sobre els efectes del sol, per aquest motiu, s’han lliurat mostres de protecció solar de factor 50 cedides per oficines de farmàcia de Lleida. També han repartit ventalls que contenen informació i consells, díptics amb informació per evitar accidents en piscines i platges i han recordat la necessitat d’una correcta hidratació, especialment quan fa molta calor.

Entre els usuaris de les piscines hi havia els participants de les estades d’Esportmania, que ha escoltat els consells que els han donat.

Servei d'Esports

Regidoria de les polítiques a favor de la Creativitat, la Cultura i els Esports

Rambla Ferran 13, 4a planta
Tel. 973 700 607