El Saló de l’Esport i Turisme de Muntanya creix en nombre d’expositors
16-03-2017
La 4a edició del Saló de l’Esport i del Turisme Actiu i de Muntanya (STM) tindrà lloc el 25 i el 26 de març al Pavelló 3 de Fira de Lleida amb 70 expositors directes (10 més que l’edició anterior) i 25 activitats paral·leles, entre jornades tècniques, conferències, tallers, curses i activitats exteriors i demostracions. A més, coincidint amb l’esdeveniment, se celebrarà la 15a Fira del Llibre, Turisme i Esports de Muntanya, amb la participació de 7 editorials.
Durant l’acte de presentació del STM, Àngel Ros, alcalde de Lleida i president del Patronat de Fira de Lleida, ha destacat l’increment del nombre d’expositors (10 més que l’edició anterior) i les activitats paral·leles que s’organitzen, com ara la Fira del Llibre, Turisme i Esports de Muntanya; la Ciutat de Lleida-STM MTB Ultramarathon i la Cursa i la Caminada de la Boira STM. El paer en cap ha posat de relleu que “aquesta fira pretén arribar al màxim de gent que fa turisme familiar i de qualitat vinculat amb els espais naturals i els esports d’aventura, un turisme emergent i molt important a les nostres terres”.
Joan Simó, president de la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida, ha remarcat que aquesta fira mostra la gran oferta de turisme actiu que es pot trobar a les comarques del Pirineu i del Pla de Lleida. Gerard Sabarich, diputat de Turisme de la Diputació de Lleida, ha deixat constància de la importància que tenen les comarques de Lleida en les activitats vinculades al turisme actiu i de muntanya. Sabarich ha destacat els factors externs que tenen incidència en l’èxit de la fira, com són el fet que les comarques de Lleida són líders en l’oferta de neu i en esports d’aventura i turisme actiu, sobretot pel que fa als esports aquàtics. També ha valorat molt positivament la implicació de les entitats i les administracions en l’organització de proves esportives a l’aire lliure.
Jaume Dalmau, cap del Servei d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, ha dit que el saló se centra en el turisme “actiu”, que implica una simbiosi amb el territori i la gent de muntanya i ha anunciat que la Generalitat tindrà un estand des d’on promocionarà el turisme de muntanya i els esports relacionats amb la natura.
Juan Antonio Serrano, organitzador del STM, ha destacat que “enguany s’ha fet coincidir l’STM amb les fires Petitàlia i Mascota’m perquè totes tres compten amb un públic familiar i això farà augmentar el nombre de visitants”. Serrano ha posat l’accent en la presència com a expositors de la Xarxa de Parcs Nacionals, Paradores de Turismo i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.
La 15a Fira del Llibre, Turisme i Esports de Muntanya comptarà amb la participació de 7 editorials, que són Aragón tiene talento, Desnivel-Matterfilm, Edicions Casablanca, Unió Excursionista de Catalunya, Editorial Piolet, Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i Institut Geogràfic i Cartogràfic de Catalunya. El seu organitzador, Francesc Sanahuja, ha dit que els objectius principals de l’esdeveniment és promocionar al màxim la fira per ampliar el número d’expositors i arribar a ser un referent en l’àmbit de la cultura excursionista, el turisme i els esports a nivell d’Europa.
El futur i els riscos per al medi ambient de les curses i les marxes de muntanya serà un dels temes estrelles de la III Jornada Tècnica “Esdeveniments Esportius al Medi Ambient. Curses i marxes per muntanya: Perspectives de futur”, activitat organitzada el dissabte 25 de març per Fira de Lleida, INEFC-Lleida i la Universitat de Lleida, que pretén fer un diagnòstic de l’evolució d’aquestes activitats en els darrers 10 anys, posant en relleu les problemàtiques potencials i les possibles solucions. Aquestes jornades volen ser un fòrum de reflexió i se centraran en aspectes organitzatius i de gestió, concretament en la necessitat de plantejar de forma sostenible les curses i marxes de muntanya que es desenvolupen en espais naturals i protegits.
El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és el protagonista de les tres conferències de la tarda del dissabte 25 de març. La Xarxa de Parcs Nacionals organitza la conferència “Els senders centenaris de la Xarxa de Parcs Nacionals”, amb la presència de la directora del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Mercè Aniz, entre d’altres. També es durà a terme la conferència “Camins vius”, a càrrec de l’Associació de Guies Interpretadors del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Mauri. A continuació, l’Associació de Guies Interpretadors del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici explicarà les seves principals línies de treball durant la xerrada “Freeman i la interpretació en els Parcs Nacionals; l’exemple d’Aigüestortes”. Per últim, la Fundació La Manreana organitza el diumenge 26 la conferència “Infants i cavalls: Un aprenentatge vivencial a la natura”, i la Federació Aragonesa de Muntanyisme, la presentació del Projecte Aneto segur.
Quant a les activitats esportives, el dissabte 25 es desenvoluparà la Ciutat de Lleida-STM MTB Ultramarathon, una prova de BTT de 124,5 km i 2.000 m de desnivell positiu, que transcorre pel Segrià i les Garrigues, i que és la primera prova del circuit de l’Open d’Espanya d’aquesta categoria. El mateix dissabte a la tarda tindrà lloc la Cursa de la Boira STM Infantil i el diumenge 26 al matí, la Cursa de la Boira STM i la Caminada Popular STM, amb un recorregut planer per la ciutat de Lleida de 10,44 km.
Activitats diverses
Cal destacar també el mini circuit de bicicletes BMX per a infants i adults instal·lat per Bikepark Vilasana, el rocòdrom de la Federació d’Entitats Excursionsites de Catalunya i les dues exhibicions sobre la moto del pilot de trial lleidatà Marcel Justribó, el dissabte i el diumenge, a les 19.30 h. El Grup de Rescat i Intervenció de Muntanya de la Guàrdia Civil muntarà dues cordes fixes per fer-hi demostracions de progressió i exposarà material divers del Servei de Muntanya i del Seprona. De la seva banda, els Mossos d’Esquadra-Unitat de Muntanya instal·laran una tirolina i exposaran material, un vehicle i una moto de neu. També es podrà gaudir de l’espai gastronòmic de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA).
Els visitants del saló podran participar en les dues activitats promogudes per la Federació Catalana de Pesca Esportiva i Càsting: d’11 a 12.30 h i de 16 a 18 h podran aprendre a llançar esquers sense punxes amb canyes de tot tipus, activitat que es farà en un espai exterior annex al Pavelló 3 de Fira de Lleida. Entre les 10 i les 13 h, les persones interessades podran anar a pescar al riu Segre i fer pràctiques de pesca sense mort (treure i tornar a l’aigua els peixos pescats) de la mà de monitors i pescadors voluntaris.
A totes les persones que vinguin a la Fira de Lleida, l’empresa Artquatic els oferirà un bateig de busseig gratuït; la Fundació Pere Tarrés sortejarà dues estades de cap de setmana en els seus albergs de Lleida, i MónNatura farà un descompte del 10% a la gent que contracti un programa de cap de setmana “Viu la Natura” durant els dies de la fira. A més, la Ruta del Cister sortejarà estades al càmping Serra de Prades, a l’Hotel Balneari Rocallaura (amb un circuit termal inclòs) i a l’Hotel Class Valls; un dinar al restaurant Rocallauracafé, guies de senderisme i entrades a diversos museus i monuments de l’Alt Camp.
L’acte d’inauguració de la 4a edició del Saló de l’Esport i del Turisme Actiu i de Muntanya tindrà lloc el dissabte 25 de març, a les 11 h, al Pavelló 3 de Fira de Lleida estarà presidit per Josep Rull, conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.
L’horari del saló és de les 10 a les 14 h i de les 16 a les 20 h. El preu de l’entrada de matí o de tarda és de 3 € (l’entrada de matí i de tarda per al mateix dia val 4 €) i els infants menors de 6 anys tenen accés gratuït.