Esteu aquí: Inici NOTÍCIES Joves gimnastes protagonitzen la campanya de Nadal de Caprabo per ajudar a construir, a Lleida, el primer pavelló de gimnàstica inclusiva d'Europa

Joves gimnastes protagonitzen la campanya de Nadal de Caprabo per ajudar a construir, a Lleida, el primer pavelló de gimnàstica inclusiva d'Europa

Gimnastes del Club FEDAC de Lleida recapten fons per aconseguir un nou pavelló adaptat a nens i nenes amb síndrome de Down o autisme. Aquesta iniciativa de Caprabo, que va acompanyada d'una aportació econòmica, pretén impulsar els valors de l'esforç, la inclusió i la solidaritat i convertir-se en el primer pas per animar a altres empreses i organitzacions a col·laborar en el projecte. L'Ajuntament de Lleida estudia ja la cessió dels terrenys necessaris per a la construcció del pavelló, que compta amb el suport de la Federació Catalana de Gimnàstica. L'espot de Nadal, dirigit per Celia Giraldo, està íntegrament protagonitzat per actors no professionals de Lleida.

02-12-2022

Vint-i-vuit gimnastes del Club Gimnàstic FEDAC de Lleida i les seves famílies són les protagonistes de l'espot de Nadal de Caprabo d'enguany, una peça dirigida per la jove directora catalana, Celia Giraldo.

Les gimnastes, d'edats compreses entre els 3 i els 19 anys i la seva entrenadora, Maribel Moncasí, participen en l'espot amb l'objectiu de promoure la recaptació de fons per a la construcció del primer pavelló esportiu de Catalunya i Europa amb equipament preparat per desenvolupar i aplicar plans de gimnàstica inclusiva, que incorporen a esportistes amb síndrome de Down o TEA (Trastorns de l'Espectre Autista).

Amb aquesta acció, Caprabo actua com a altaveu per al Club amb l'objectiu de transmetre un missatge de solidaritat que animi a altres empreses i organitzacions a col·laborar amb el projecte. La marca, que acompanya l'acció amb una aportació econòmica, reforça així valors com la inclusió i l'esforç.

Tal com explica Jordi Lahiguera, director de Desenvolupament Corporatiu de Caprabo, "la idea va sorgir al conèixer l'extraordinària labor que Maribel Moncasí i el Club FEDAC realitzen en el camp de la gimnàstica inclusiva, una labor que es veu clarament reflectida en la gimnasta Àngela Mora, la primera amb síndrome de Down que ha competit en uns campionats d'Espanya absoluts de gimnàstica artística. L'Àngela és un exemple de superació i integració". En referència a l'espot, Lahiguera destaca que "volíem donar-li sentit i un propòsit a la nostra campanya de Nadal, contribuint en un projecte en el qual les veritables protagonistes són les gimnastes i les seves famílies i que, a més, potència l'economia local en estar produït en col·laboració amb professionals de l'entorn més pròxim".

Per part seva, Maribel Moncasí, directora tècnica del Club FEDAC, valora especialment que "més enllà de l'aportació econòmica que suposa per al Club, el més important és que la iniciativa de Caprabo pot ser un exemple i animar a altres empreses i organitzacions a contribuir amb el seu suport o patrocini a un fi tan important com aquest: que nois i noies amb necessitats especials tinguin els mitjans per practicar un esport tan apassionant com la gimnàstica i, en un futur, treballar en el mateix pavelló com a monitors o en altres tasques".

El president de la Real Federació Espanyola de Gimnàstica, Jesús Carballo, destaca que "des de la RFEG estem treballant amb il·lusió en el futur de la inclusió en l'esport i les iniciatives del Club FEDAC són un referent en el desenvolupament de la gimnàstica inclusiva. Àngela Mora és una gran ambaixadora dels valors de superació i la seva participació en el passat Campionat Nacional de Gimnàstica Artística Femenina demostra que no hi ha barreres en l'esport."

La directora de l'espot, Celia Giraldo, que ha rodat la seva òpera prima enguany, assenyala que "la peça pretén explicar una història que transmet els valors que representen aquestes joves gimnastes: l'esforç, la força de voluntat i, sobretot, la solidaritat". "Les actrius i actors no professionals que han format part de l'equip són les mateixes gimnastes, les seves famílies i l'entrenadora. El seu entusiasme i dedicació va fer que fos un rodatge molt agradable per a l'equip, i que el resultat acabés sent molt professional", afegeix.

En línia amb aquests valors, la gimnasta Àngela Mora, guardonada fa unes setmanes amb el Trofeu Campions Valors de la Secretaria General de l'Esport i de l'Activitat Fisica de la Generalitat de Catalunya, recorda l'eslògan de l'equip: "no és campió qui guanya, sinó qui ho intenta".

Banda sonora en aranès

La música de l'espot, composta en aranès per la cantant Alidé Sans, contribueix també a transmetre aquest esperit. "Volem explicar històries de persones reals, perquè com diu la cançó, són moments que poden convertir-se en eterns si compartim i donem la benvinguda a la vida", destaca la intèrpret i compositora aranesa.

Un projecte de present i futur

El projecte de construcció d'un pavelló adaptat a la gimnàstica artística inclusiva, que compta amb el suport de la Federació Catalana de Gimnàstica es va presentar el mes de març passat al Consell Superior d'Esports, a la Federació Espanyola de Gimnàstica i a l'Ajuntament de Lleida, que està estudiant la cessió dels terrenys per a la construcció del pavelló, en el qual també es podran realitzar competicions d'alt nivell.

"Som conscients que encara hem de treballar molt tots junts per a aconseguir l'objectiu de construir el pavelló, però aportacions i activitats com aquesta, contribueixen a mantenir-lo viu i a fer-lo una realitat". Així ho destaca el regidor d'Esports de l'Ajuntament de Lleida, Ignasi Amor, que va assistir al rodatge de l'espot. Segons Amor, "compartir el rodatge amb les gimnastes i amb la seva entrenadora ha estat una experiència única".

El projecte de construcció serà a càrrec de la consultora d'enginyeria i arquitectura Nadico, que ho farà de forma desinteressada. El seu conseller delegat, Jordi Codina, destaca que "serà un projecte singular perquè és, probablement, el primer que està dissenyat pensant específicament en la pràctica de la gimnàstica i en la gimnàstica inclusiva en particular, amb 1.900 m² de superfície i superant totes les barreres arquitectòniques".

Per part seva, el president de la Federació Catalana de Gimnàstica, Xavier March, reafirma el seu suport al projecte, assenyalant que "iniciatives com la del Club FEDAC són indispensables perquè la gimnàstica sigui un esport a l'abast de tots i totes, i és especialment emocionant veure que són les mateixes gimnastes i les seves famílies les que lluiten amb els seus propis mitjans per aconseguir-ho: representen l'exemple més gran d'esforç i amor per l'esport i la gimnàstica".

En aquest mateix sentit, Jordi Lahiguera valora l'esforç i el compromís de les gimnastes i afirma que "quan ens donen les gràcies per contribuir al projecte, contestem senzillament que són elles i les seves famílies les que li ho guanyen amb el seu treball i participació. En Caprabo no fem una altra cosa que donar-les l'oportunitat i ajudar en el que puguem". "Tant de bo moltes altres empreses i institucions s'animin a contribuir quan vegin l'espot en la televisió o en les xarxes socials", conclou.

'Benvinguda la vida'

La iniciativa de Caprabo s'emmarca en el projecte 'Benvinguda la vida', que té per objectiu contribuir a la cultura i l'esport a Catalunya amb la participació de dones com la directora de cinema, Celia Giraldo, o l'entrenadora del FEDAC, Maribel Moncasí. Durant la campanya, Caprabo ha assumit el compromís de transmetre valors intrínsecs a la marca com la cultura, la diversitat, la igualtat i la sostenibilitat, realitzant el primer espot en aranès de la història i impulsant la poesia com a forma d'expressió de la mà de la poeta Aina Torres.

Regidoria d'Esports

Avinguda de Tortosa 2, Edifici Mercolleida, 1a planta 25005 Lleida
Tel. 973 700 607 / 973 700 614