Esteu aquí: Inici NOTÍCIES Marc Márquez assegura que és un honor rebre el Premi Internacional Ciutat de Lleida perquè se sent vinculat a Cervera i a Lleida i perquè el guardó valora el seu esforç i trajectòria i la de tot un equip

Marc Márquez assegura que és un honor rebre el Premi Internacional Ciutat de Lleida perquè se sent vinculat a Cervera i a Lleida i perquè el guardó valora el seu esforç i trajectòria i la de tot un equip

L’alcalde Ros ha tramés l’orgull de la ciutat de tenir un representant com el Marc que parla l’idioma de l’esport amb accent de Lleida i que porta el missatge de l’esport, amb tota la seva riquesa, arreu del món. Ros ha destacat la humanitat, els valors i el compromís de Márquez i ha assegurat que “és un gran ambaixador de les terres de Lleida”, que personalitza els esportistes d’elit en els quals s’emmirallen infants i joves

21-02-2017

Hermínia Sirvent

Hermínia Sirvent

L’Ajuntament de Lleida ha lliurat el VIII Premi Internacional Ciutat de Lleida al pilot de motociclisme, Marc Márquez, en l’acte que ha presidit el paer en cap, Àngel Ros, al Saló de Sessions de la Paeria. Ros ha lliurat el guardó al cinc vegades campió del món, en reconeixement a la seva trajectòria professional, pels valors que tramet com a persona i per portar el nom de Lleida arreu. Ros ha felicitat Márquez i li ha tramés l’orgull de la ciutat de tenir representant com el Marc Márquez que parla l’idioma de l’esport amb accent de Lleida i que porta el missatge de l’esport, amb tota la seva riquesa, arreu del món. 

Ros ha destacat la humanitat, els valors i el compromís de Márquez i ha assegurat que “és un gran ambaixador de les terres de Lleida”, afegint que personalitza els esportistes d’elit en els quals s’emmirallen infants i joves. Ros ha fet referència al reportatge del The New York Times, en què es parlava de les vacances del pilot a Cervera i la gran importància de les seves arrels, la terra, la família i el compromís amb el motociclisme. En el seu parlament, Ros ha citat un dels grans campions de la història del motociclisme, Mike Doohan, quan va guanyar el premi Laureus com a millor esportista revelació (2013). Doohan va assegurar que aconseguiria relegar a tots els mites del motociclisme, ell mateix, Giácomo Agostini i Valentino Rossi.

La ciutat de Lleida té present el tracte humà del guardonat, tal i com ha apuntat l’alcalde, com s’ha comprovat quan ha vingut a entrenar-se i a fer campus al circuit municipal de Rufea amb el seu germà, Àlex, i altres motociclistes, mostrant sempre un gran tracte, especialment amb les més petits.

L’alcalde s’ha referit també a les paraules de Nelson Mandela sobre l'esport, dient que té la capacitat de canviar el món. Hi ha pocs llenguatges com el de l'esport tan universal i amb una capacitat tan gran de penetrar en tota la societat i que fa arribar múltiples valors: pau, concòrdia, competitivitat des del respecte, esforç, superació, igualtat entre les persones, treball en equip, solidaritat i convivència entre cultures.

L’Ajuntament de Lleida concedeix importància a les polítiques esportives, considerant l'esport una part essencial de la formació de la persona i fonamental per a la cohesió de les societats. Per això, dóna suport als equips i els esportistes d'elit, com a Àlex Márquez, i vetlla especialment per l'esport base.

Marc Márquez ha assegurat que és un honor rebre aquest reconeixement lleidatà, perquè és l’entorn on ha nascut, ha passat la seva infància i on viu. El pilot cerverí, que s’ha emocionat amb el vídeo que s’ha projectat on hi sortia persones vinculades al seu entorn, ha insistit una vegada més en el paper decisiu que té la família i la gent propera a ell, perquè aquest esport “no és tan individual com sembla”. Márquez ha manifestat que espera seguir amb l’ambició i les ganes del primer dia per “créixer com a esportista i com a persona”.

El vídeo recollia la felicitació del president de Repsol, Antoni Brufau, així com de l’alcalde, i aportacions dels seus pares i mestres de la seva escola, entre altres.

El tinent d’alcalde i regidor de Promoció de la Ciutat, Rafael Peris, ha afirmat que els èxits del Marc es comparteixen a la ciutat com si fossin “nostres”, posant en relleu també els valors del pilot.

L’alcalde ha lliurat el guardó, el Bronze d’Ascoli, al Marc, qui prèviament ha signat al Llibre d’Or de la Paeria. El pilot ha estat acompanyat pels seus familiars i pel també campió del món i membre del seu equip professional, Emili Alzamora, entre altres.

Diverses autoritats locals han assistit a l’acte institucional que s’ha fet a la Paeria i que ha comptat amb la presència dels tinents d’alcalde Montse Mínguez i Joan Gómez i dels regidors Toni Postius, Paco Cerdà, José Luis Osorio, José María Córdoba, Carles Vega, Francesc Gabarrell i Joan Vilella.

El Premi Internacional Ciutat de Lleida reconeix públicament i institucional, la trajectòria de persones, entitats de la societat civil, empreses i/o institucions que hagin destacat per la seva aportació, a través del seu treball acadèmic, científic, econòmic, social o cultural, a la visibilització, coneixement o ressò internacional de la ciutat de Lleida i el seu territori més proper.

Bronze d'Ascoli

El guardó del Premi consisteix en una reproducció en bronze de l’anomenat “Bronze d’Ascoli”, document legal de l’any 89 aC aparegut a la localitat italiana d’Ascoli. Reconeixia la concessió de la ciutadania romana a un grup de 30 cavallers indígenes hispans de la vall mitjana de l’Ebre –entre ells, tres de les terres de Lleida- que van participar en la guerra social italiana.

Aquest és el document més antic on apareix, per primer cop, el nom en llatí de la nostra ciutat, Ilerda. La peça és la primera mostra original existent que representa la vinculació del nostre territori amb l’exterior.

El jurat

El jurat ha estat format per Rosa Maria Calaf, periodista i ex corresponsal de TVE a la Xina, presidenta del comitè avaluador; Albert Galinsoga, catedràtic de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals a la UdL; Ramon Roca, president del grup Ros Roca i, quan es va donar a conèixer el veredicte, president del Consell Social de la UdL; Lluís Foix, periodista i exdirector de La Vanguardia, i Rafael Peris, tinent d’alcalde i regidor de Promoció de la Ciutat, i Néstor Bayona, guanyador de l’edició de l’any passat.

Márc Márquez

Marc Márquez, nascut a Cervera l'any 1993, ha estat proposat com a candidat per rebre el Premi Internacional Ciutat de Lleida per l'Associació oficial de Marc Márquez Fan Club. És un dels únics quatre pilots que ha guanyat campionats mundials en tres categories diferents i ha estat campió del món en 5 ocasions: la temporada de 2010 va ser campió del món de 125cc amb 17 anys; el 2012 ho va ser de Moto2 i el 2013 i 2014 de MotoGP. L’octubre del 2014 va revalidar el seu títol de campió del món de MotoGP al Gran Premi del Japó. L’any 2015 va ser tercer a Moto GP i l’any passat va tornar a pujar al podi de campió del Món en aquesta categoria.

El març del 2014 va ser distingit amb el Premi Laureus al millor esportista revelació de l'any 2013, Premi al millor esportista català 2013 masculí i Premi al millor esportista català 2014 masculí.

El 2016 ha organitzat el projecte Laps For Life 93, juntament amb Allianz Seguros, en la seva primera edició al Circuit de Rufea- Lleida.

Altres guardonats

El 2009 es va convocar la primera edició d’aquest premi. El jurat va decidir llavors atorgar el Premi Internacional Ciutat de Lleida al cardiòleg i professor emèrit de cirurgia cardiovascular i toràcica al Centre Mèdic de la Universitat de Loiola Stritch a Maywood, Illinois (EUA), el Dr. Roc Pifarré Florejachs, per la seva trajectòria professional, ja que va ser pioner en les operacions coronàries i era reconegut com un dels millors cirurgians a escala mundial.

En l’edició del 2010, el jurat va concedir el premi a la Universitat de Lleida, atesa la seva llarga història, la presència internacional d'alumnes lleidatans i lleidatanes, les publicacions internacionals realitzades pels docents de la universitat, la presència d'estudiants i personal investigador estranger a la universitat i els convenis signats amb altres universitats d’arreu del món, entre altres motius.

L’any següent, el guardó va recaure en Custodi Dalmau Salmón (Custo Dalmau). Els motius d’aquesta decisió van ser la declarada voluntat de promoció de Lleida i la seva àrea d’influència, havent projectat la ciutat de Lleida arreu del món amb la seva tasca empresarial i pública, tasca materialitzada en accions de promoció internacional que han tingut com a referència Lleida i els seus elements i espais representatius, com la desfilada a la Seu Vella l’any 2008.

El 2012 es va atorgar el guardó al Dr. Rafael Ferreruela, oftalmòleg. El jurat va destacar en la seva decisió la seva dilatada trajectòria dedicada a activitats humanitàries en l’àmbit de l’oftalmologia a diversos països del món i com a promotor de la Fundació Ferreruela Sanfeliu.

L’any 2013 l’empresa guardonada va ser Lleida.net, per la seva clara aposta per l’emprenedoria i la innovació i per portar el nom de Lleida arreu del món.

El 2014 l’Institut de Recerca Biomèdica (IRBLleida) va ser reconegut per l’alt nivell d’activitat i projecció internacional en l’àmbit de la investigació científica.

En la darrera edició, l’any 2015, el guardonat va ser el pianista i director d’orquestra lleidatà Néstor Bayona, del qual es va valorar, molt especialment, la seva vocació artística, sòlida trajectòria i la projecció que fa de la ciutat.

Servei d'Esports

Regidoria d’Esports i Activitat Física

Avinguda de Tortosa 2, Edifici Mercolleida, 1a planta 25005 Lleida
Tel. 973 700 607 / 973 700 614